Behangen
Onze diensten

Behangen

Bij de verbouwing van je huis of bij een nieuwbouwhuis is het belangrijk dat je goed bedenkt wat voor wand afwerking je wilt.

Wij bieden tal van mogelijkheden.

Het is de bedoeling dat het in één keer goed gebeurt, zodat je hier in elk geval voor jaren niet meer naar om hoeft te kijken.

Kale wanden zijn maar saai, dus laten we eens kijken naar welke soorten wand afwerking er zoal mogelijk zijn en wat de beste keuze is voor bij jou in huis.

Behangen, alles wat je erover moet weten

Ben je van plan een kamer te behangen? Of misschien wil je het hele huis wel aanpakken? Wij nemen je deze klus graag uit handen. Behang is een makkelijke en hippe manier is voor wandafwerking.

Vooraf meten wij de muren op om te weten hoeveel behangrollen (vliesbehang of papierbehang) we nodig hebben.We verwijderen de oud behangen dat eventueel aanwezig is met een weekmiddel of een afstoom machine. Daarna maken wij de muren goed glad schoon en droog..

Om te behangen gebruiken wij het liefst kant en klare lijm. Niet alleen omdat het gemakkelijker werkt, maar ook omdat dat beter is voor het behang. Dan wordt het tijd om de vliesbehang banen met de juiste afmetingen te knippen en aan de slag te gaan.

Vliesbehang of papierbehang? welk soort behang kies ik?

Wanneer behang aan de achterkant van vlies is, is het vliesbehang. Gebruiken wij dit behang, dan smeren wij in plaats van het behang, de muren in met lijm. Dat zorgt ervoor dat de klus gemakkelijker geklaard wordt en dat alles een stuk schoner blijft.

Papierbehang is daarentegen op basis van papier en daarbij brengen we de lijm op het behang aan, in plaats van op de muur. Bij een te korte inwerktijd van de lijm op het papierbehang kunnen er bobbels in het papierbehang komen.

Wacht je te lang met het plakken, dan kan de lijm minder krachtig worden en kleeft het papierbehang wellicht minder goed aan de muur.

We smeren de randen van het papierbehang goed in, maar we brengen ook weer niet zoveel lijm aan dat de lijm door de naden van het behang komt.

Benodigdheden behangen

De benodigdheden die u nodig heeft om te behangen zijn:

 • Behang (uiteraard). Om ervoor te zorgen dat u voldoende rollen aanschaft, meet u de breedte en hoogte van al uw wanden en gebruikt u vervolgens een behang calculator (die u online kunt vinden of als app kunt downloaden).

 • Behanglijm Doe geen moeite om zelf te mengen gebruik een behanglijm die in een hersluitbare bak wordt geleverd om tijd te besparen en verspilling te voorkomen als u in fasen moet behangen dit soort lijm smeer je ook bijvoorbeeld veel makkelijker op het behang of muren.

 • Borstel voor het aanbrengen van behanglijm. Kies er een met een handvat in het midden in plaats van degene die eruit zien als grote kammen. Deze passen gemakkelijker in de vooraf gemaakte pasta bakjes en je polsen zullen je er dankbaar voor zijn.

 • Schietlood Deze koop je bij doe het zelf zaken en is een prima investering als je veel gaat behangen. Hiermee krijgt u loodrechte behang banen en zult u een strak en goed resultaat behalen.

 • Een scherp behang mesje. Het mes gebruiken is gemakkelijker, maar een schaar is beter voor stukjes behang die niet snijden omdat ze doorweekt zijn van de behanglijm. Je hebt ook de schaar nodig om het papier van de rol te knippen.

 • Meetlint en een potlood.

 • Een paar schone doeken om het behang op de muur glad en strak te strijken.

 • Een behang tafel

Stappenplan behangen

 • Stap 1: Kies een ‘gemakkelijk’ gedeelte van de wand (een zonder schakelaars of stopcontacten) om aan de slag te gaan met de eerste baan. Begin indien mogelijk in een gebied dat je misschien niet zo vaak ziet als je klaar bent (als er bijvoorbeeld een meubelstuk voor komt). Op deze manier is het niet het einde van de wereld als je eerste een of twee behang banen een paar foutjes hebben terwijl je in je ‘behanggroef’ terechtkomt.

 • Stap 2: Meet de lengte van de wand die moet worden behangen en tel vervolgens ongeveer 20 cm bij de lengte op (houd ruimte aan de boven en onderkant van uw behangen om rekening te houden met eventuele oneffenheden in de wanden of het verkeerd opmeten). Rol het vliegbehang uit op de behangen tafel en maak met een plakband en een potlood een markering op de achterkant van het behang waar het moet worden gesneden. Vouw je papier op zichzelf, zorg ervoor dat het langs de randen is uitgelijnd, en knip je 1 strook weg.

 • Stap 3: Markeer met uw schiettool of app een rechte verticale lijn op de muur, dicht genoeg bij de rand van uw baan, maar zodat deze niet wordt bedekt door uw 1ste rol papier. Gebruik deze gemarkeerde verticale lijn als uw belangrijkste gids bij het aanbrengen van het behang om ervoor te zorgen dat u de 1ste rol op goed legt. Vertrouw niet op deur kozijnen of het plafond of plinten, deze staan ​​namelijk vaker dan een kleine hoek!

 • Stap 4: is de wand voorzien van behangen? nu laat het vliesbehang dan nu eerst drogen.

Eerste baan aanbrengen kant en klare uitleg

Nu je jouw 1ste stuk op maat hebt gesneden en je schietlood hebt getekend, is het tijd om het op de muur aan te brengen. De regels van het behangen is altijd geweest dat je de wand insmeert met lijm en vervolgens smeer je de lijm ook op het vliesbehang of ander type behang wat u gebruikt.

Breng je baan aan op de bovenkant van de wand en strijk hem vervolgens voorzichtig met een schone doek over de muur. Strijk vanaf het midden van het papier glad tot aan de randen. Als het niet perfect verloopt, maak je geen zorgen trek het behang voorzichtig los als het eraf gaat en breng het dan opnieuw aan. voorkom dat het behang gaat kreuken dus trek niet te hard aan het behang. Als je denkt dat de baan goed recht op de muur zit, kun je het beste gebruik maken van je schone doek om de randen glad te strijken.

Tips ( let goed op het patroon van het behang sommige behangen scheuren snel )

De tweede baan behangen is moeilijker dan de eerste, omdat je hem niet zomaar kunt meten en kunt plakken, je moet het patroon matchen, het behang moet gewoon perfect aansluiten op elke voorgaande baan voor het beste resultaat. Afhankelijk van het verschillende type behangen patroon dat je hebt gekozen, kan dit mogelijk gemakkelijk of een beetje vervelend zijn. Patronen met een groot verschil betekend dat u veel verspilling kunt krijgen wat u ook meer werk gaat kosten, behangen kost tijd we kunnen dit niet snel even uitvoeren.

Hoe te behangen in de hoeken ?

Belangrijk: De truc met hoeken is om eerst op de muur in de hand te focussen, en vervolgens op het verplaatsen van het tweede deel van het behang naar de volgende muur. kom je randen en patronen tegen zoals eerder aangegeven strijk dan voorzichtig met je doek het behang richting de hoek.

Als u eenmaal tevreden bent dat uw behangen recht tegen de vorige strook ligt en dus aansluit, laat u het behang gewoon voorzichtig op de tweede muur rusten. Maak met je schaar een incisie in het behang bovenaan waar de hoeken het plafond raken. Dit zal jouw helpen het behangen rond de tweede muur te vouwen.

BS schilderwerken

Binnen en buitenschilderwerken in Landgraaf

Bs schilderwerken is een schildersbedrijf van generatie op generatie. U kunt van ons een persoonlijk advies verwachten, met goede verstand van zaken. Bij ons kunt u terecht voor alle binnen schilderwerken werkzaamheden en alle buiten schilderwerken werkzaamheden groot en klein.